Lyhyen sivun soittotyyli

20160319_200910

Koneistokanteleen lyhyeltä sivulta soittaminen on toinen tapa soittaa kanteletta pitkältä sivulta soittamisen lisäksi. Lyhyen sivun soittotavasta käytetään usein nimitystä Perhonjokilaakson soittotyyli, koska soittotyyli on ollut vahvasti esillä Perhonjokilaaksossa Keski-Pohjanmaalla. Soittotavassa kanteleen lyhimmät kielet, eli korkeammat sävelet, ovat soittajan kehoa lähimpänä, kuten pienkanteleita soitettaessa. Soittotapa on eroasentoista näppäilysoittoa, jolloin toinen käsi tuottaa melodian ja toinen sointupohjaisen säestyksen. Vasen käsi tuetaan kanteleen viritystappisivuun ja oikealle kädelle on useita tukipaikkoja. Sitä voi tukea joko peukalolla kieliä vasten, kanteleen sammutuslautaan tai kielinastojen suojalevyyn

Vanhoissa kantelemalleissa ei ollut sammutuslautaa, kuten nykykanteleissa, eikä sammutuslaudan käyttäminen kuulu Perhonjokilaakson perinnetyyliin.  Oikeakätiset soittajat käyttävät oikeaa kättä melodian soittamiseen ja vasenta kättä sointuihin. Oikean käden sormista käytetään pääasiassa etu- ja keskisormea, välillä myös peukaloa, mutta harvemmin nimetöntä. Sointujen soittamiseen käytetään vasemman käden peukaloa, etu- ja keskisormia ja joskus myös nimetöntä.

Itse käytän oikean käden melodiasoitossa peukaloa ja nimetöntä melko paljon, enkä ole ohjeistanut kappaleita soitettavaksi perinteen mukaan. Joissakin säveltämissäni kappaleissa on luontevampaa käyttää Perhonjokilaakson soittotyylille hieman vieraampia soittotekniikoita. Tämän takia käytän termiä lyhyen sivun soittotyyli.

Vanhoissa kantelemalleissa ei ollut koneistoa, joka nykyisissä kantelemalleissa tulee hieman oikean käden tielle lyhyeltä sivulta soitettaessa. Paul Benjamin Salminen kehitteli kanteleeseen vipukoneiston, joka pohjautui vaikutteisiin konserttiharpusta. Koneisto mahdollistaa eri sävellajit sekä diatonisten sävelten lisäksi myös muunnesävelet. Tämän vuoksi halusin säveltää kappaleet nimenomaan koneistokanteleelle ja hyödynsin kappaleissani koneiston käytön mahdollisuuksia. Vipukoneisto ei ole nykykanteleissa optimaalisessa kohdassa lyhyeltä sivulta soitettaessa myöskään sen käytettävyyden kannalta.

img_20160407_125819