Tiedote 2002

POHJOIS-KARJALAN
KANSANMUSIIKKIYHDISTYS ry.:n
KEVÄTTIEDOTE 2002

Toimintakertomus 2002

1.   PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS

Tervehdys Kesälahden Aurinkokunnasta kaikille pelimanneille! Täällä Kesälahdella aurinko tosiaan porottaa komeasti, toivottavasti muuallakin Pohjois-Karjalassa.

Uutena yhdistyksen puheenjohtajana on ehkä syytä kertoa itsestäni muutama sana: olen reilusti nelikymppinen, alun perin Etelä-Pohjojanmaalta kotoisin (Alajärven Ankkurit), nykyinen asuinpaikka Kesälahti, työskentelen tällä hetkellä Kiteen oppimiskeskuksen maaseutuopistossa vs. koulutusjohtajana. Pääsoittimina vaihtelevat maniska, kitara ja läskibassokin tarpeen vaatiessa. Tosin Kesälahden pelimanneilta lunastamani vanhan basson bassopalkki irtosi, joten sitä en nyt pumputa ennen korjausta (kuka osaa?).

Tämän vuoden suurimpana haasteena tulee olemaan maakuntaorkesterin käynnistäminen. Tähän asiaan tarvitaan sekä ideoita, että hyvää tahtoa. Tarkoitus on alkaa tyhjältä pöydältä uusin ideoin ja avarin mielin yhteistyöhön pohjoiskarjalaisen kansanmusiikin edistämiseksi.

Tässä kirjeessä on luettelo vireästä koulutus- yms. toiminnasta, johon toivotaan rohkeaa osanottoa. Myös korvakuulosoittajia halutaan enemmän mukaan kursseille. Nuottienlukutaito ei saa olla edellytyksenä kansanmusiikin harrastukselle! Soitellaan ja laulellaan yhdessä ja erikseen!

Pentti Ojajärvi
puheenjohtaja
Pohjois-Karjalan kansanmusiikkiyhdistys

2. PELIMANNIMERKKIEN SUORITTAMINEN

Suomen Kansanmusiikkiliiton pelimannimerkki­suoritusten tarkoituksena on tavoitteiden asettamisen kautta kannustaa kehittämään omaa soittotaitoa ja laajentamaan ilman nuotteja soitettavaa ohjelmistoa.

Maakunnassamme on nyt asiantunteva tuomarikaarti, jolle pelimannitaitonsa voi esittää! Pertti Tuovinen, Heino Kakkinen ja Edo Pennings ovat lupautuneet ottamaan merkkisuorituksia vastaan kesäkuusta alkaen (ks. yhteystiedot). Esimerkiksi Enossa Pirttivaaran pelimannileirin ja Nurmeksessa Karjalaisen festivaalin aikoihin tai muuna sovittuna ajankohtana sovitussa paikassa. Tarkempaa tietoa pelimannimerkin suorittamisesta löytyy sivulta 6.

3. MAAKUNTAORKESTERIN PERUSTAMINEN

Yhdistyksemme hallitus on päättänyt pikkuhiljaa viritellä pohjois-karjalaista ”Maakuntaorkesteria”. Maakuntaorkesterin soittajiksi ja laulajiksi kelpuutetaan kaikki pelimannihenkiset soittajat ja laulajat, pääasiana on reipas yhteishenki ja -musisointi! Ajatuksissa häämöttää myös olemassa olevan nykykansanperinteen taltioiminen ko. orkesterin avustuksella. Asiaa tullaan viemään eteenpäin maakunnan eri tapahtumissa soittelemassa ja rekrytoimassa halukkaita pelimanneja hankkeeseen. Tapio Pärepalo on lupautunut olemaan mukana asian kehittelyssä. Maakuntaorkesterin tehtävät ja toiminta kirkastuvat tarkemmin ajan ja toimintaedellytysten kasvamisen myötä eli kaikkien halukkaiden soittajien ja laulajien mukana! Soitellaan paitsi pelejä niin myös suuta ja puhelinta, kaikki palaute ja ideat ovat tervetulleita!

4. KESÄN TAPAHTUMIA

7-9.6. 2002 Kajakka -festivaali Kansantaidetta yli rajojen Ilosaaressa
Teatteria, tanssia, laulua, kansantaidetta, yhdessä olemista ja tekemistä. Kajakassa näyttäytyy maakunnan monipuolinen kulttuuritarjonta, karjalainen kyläraitti, kylätoiminta ja huipentuu sunnuntaina lasten ja nuorten näyttämölliseen musiikkiteokseen ”Suohon laulajat”, joka on näyttämöllinen musiikkiesitys. Esityksen on käsikirjoittanut Esko-Pekka Tiitinen, ohjannut Tomi Kervinen ja sen on säveltänyt Sari Kaasinen. Mitä myö ollaan, keitä myö ollaan, mistä myö ollaan tultu, keitä työ ootte, mitä työ ootte , mistä työ ootte tullu..

7. –  9.6 Pirttivaaran Pelimannien kesäleiri Jokipirtillä Enossa.Opettajina mandoliinimestari Heikki Lahti, Eero Lahti (viulu, yhtyesoitto) sekä Juha Runsala (viulu; ryhmä-  ja yksityistunnit). Leirin hinta sisältää opetuksen ja majoituksen. Leirillä mahdollisuus suorittaapelimannimerkki! Leiri päättyy yhteiskonserttiin Pirttivaaran Pelimannien 30-vuotisjuhlassa  Sarvingin nuorisoseuratalolla su klo 14:00. Ilmoittautumiset ja tiedustelut Enon Kansalaisopistoon Puh (013) 767 253/Seija Turunen

9.6. klo 14:00 Pirttivaaran Pelimannien 30 –vuotisjuhlakonsertti

Sarvingin Nuorisoseuratalolla Enossa. Konsertissa esiintyvät Pirttivaaran Pelimannien lisäksi pelimannileirin opettajat ja leiriorkesteri. Konsertin kahvituksesta huolehtii Sarvinki – Pirttivaaran nuorisoseura.

14. – 16.6. Suomalaisen Kansantanssin Ystävät ry:n kesäjuhlaLieksassa, lisätietoja:
Tuula Aikioniemi, tuula.aikioniemi@lieksa.fi
puh. 041 453 1012

28.6. Mätäsvaaran kaivoskonsertti Lieksassa, Esiintyjinä Viekin Pelimannilaulajat, Pielisen Pelimannit, Ohraset, Lipinlahden pelimannit ja Pirttivaaran Pelimannit. Konsertissa väliajalla kahvitarjoilu. Järjestää Varpasen kyläyhdistys. Liput 5 e.

29.6. – 4.7 Rääkkylän kansanmusiikkileirit (mm. pienten pelimannileiri, valtakunnallinen lasten ja nuorten kansanmusiikki-  ja kansantanssileiri, Kihauksen pelimannileiri sekä sähkökanteleen mestarikurssi). Tiedustelut ja ilmoittautumiset Rääkkylän kansanmusiikkikeskus, puh. (013) 661 233, 661 230.  e –mail: kihaus@kihaus.fi

12.7. Kyyditysmahdollisuus Karjalaisen festivaalin avajaisiin Nurmeksen Bomballe!Esiintyjäryhmiä eri puolilta maakuntaa lähtee linja-autokyydillä tapahtumaan. Mukaan mahtuu vielä tapahtumaan tulijoita, tarvittaessa järjestyy lisälinja-auto. Tiedustelut Tapio Pärepalo, puh. 013 – 791 462 tai 0400-251 476

12. – 21.7. Karjalainen festivaali Nurmeksen Bomballa.

18.7. – 21.7. Kaustiselle! Viime vuoden Kaustisen juhlayhtye Pirttivaaran Pelimannit on lähdössä Kaustisten Kansanmusiikkijuhlille ja mukaan mahtuu vielä 20 ensimmäistä. Matkan hinta 60 e sisältää matkat Eno – Kaustinen –  Eno ja yhteismajoituksen (ei lippuja festivaalialueelle). Soita ja kysy lisää! (013) 226 184/Mari Turunen.

5. YHTYEIDEN JA TAPAHTUMIEN AJANTASALLA OLEVAT TIEDOT INTERNETTIIN!

Pohjois-Karjalan kansanmusiikkiyhdistyksellä on omat internet-sivut osoitteessahttp://www.sunpoint.net/~pkkmy. Näille sivuille kerätään tietoa ja linkkejä tapahtumista, koulutuksesta, ihmisistä ja asioista, jotka liittyvät kansan­musiikkiin, kansantanssiin ja kansanperinteeseen. Sivujen kehittämiseen otetaan auliisti vinkkejä vastaan. Sivuilla voidaan julkaista esim. konsertti- tai levyarvosteluja, kolumneja, kuvia tapahtumista, jne. Yhdistyksen nettisivuilla esitellään myös pohjoiskarjalaisia kansan­musiikkiyhtyeitä ja pelimanneja. Joten lähettäkää minulle esittelyt yhtyeestänne tai itsestänne vaikkapa oikein kuvien kera.

Voimme välittää yhtyeiden ja tapahtumien ajan tasalla olevat tiedot myös Suomen Kansanmusiikkiliittoon Pelimanni-lehdessä ja SKAL:n internet-sivuilla julkaisua varten. Näyttää olevan useasta yhtyeestä vanhentunutta tietoa. Sivulla 7 on lisää SKAL:n sivuilta löytyneistä yhtyetiedoista. Tarkistakaa onko ajan tasalla ja lähettäkää minulle lisäykset ja oikaisut.

Pyrimme pitämään yhdistyksen kotisivuja ajantasalla, joten parhaan informaation saat käymällä silloin tällöin kurkkaamassa kotisivujamme osoitteessa http://www.sunpoint.net/~pkkmy.

Näiden jäsenkirjeiden avulla tiedotetaan tärkeimmistä tapahtumista, jos tietotekniikka tuntuu vieraalta tai internettiin pääsy ei ole mahdollista.

Soittelemisiin: Pentti O. ja Mari T.

 

PELIMANNIMERKKI

Alustavat työt ja suoritukset

Pronssimerkin suorittajan on esitettävä raadille kirjallinen luettelo 20 osaamastaan sävelmästä. Ohjelmistossa on oltava ainakin kaksikymmentä kansanmusiikkisävelmää siten, että ohjelmisto koostuu monipuolisesti eri rytmityypeistä. Ohjelmistossa on oltava ainakin yksi marssi, polska, valssi, sottiisi (jenkka), masurkka, menuetti ja polkka.

Hopeamerkin suorittajan on esitettävä raadille kirjallinen luettelo 40 osaamastaan sävelmästä. Ohjelmistossa on oltava ainakin neljäkymmentä kansanmusiikkisävelmää siten, että ohjelmisto koostuu monipuolisesti eri rytmityypeistä. Ohjelmistossa on oltava ainakin yksi marssi, polska, valssi, sottiisi (jenkka), masurkka, menuetti ja polkka. Alustavat työt: suoritettu pronssimerkki.

Kultamerkin suorittajan on lähetettävä Liittoon kirjallinen luettelo 60 osaamastaan sävelmästä mahdollisine nuotteineen vähintään 14 vuorokautta ennen konserttia. Ohjelmistossa on oltava vähintään kuusikymmentä kansanmusiikkisävelmää siten, että ohjelmisto koostuu monipuolisesti eri rytmityypeistä. Ohjelmistossa on oltava ainakin yksi marssi, polska, valssi, sottiisi (jenkka), masurkka, menuetti ja polkka. Alustavat työt: suoritettu hopeamerkki. Hopeisen ja kultaisen merkin suorituksen välille suositellaan yhtä vuotta.

Suoritustilaisuus

Suoritustilaisuudet ovat julkisia, ja kultamerkkisuoritus voi olla myös konsertti. Kultamerkkisuorituksen järjestää Suomen Kansanmusiikkiliitto. Kultamerkin voi suorittaa Samuelin Poloneesissa, Oriveden kursseilla tai Kaustisella.

Pronssimerkissä raati valitsee soitettavaksi ilman nuotteja henkilökohtaisesta luettelosta ainakin neljä erilaista sävelmää. Lisäksi vapaaehtoisen säestystehtävän osoittama säestystaito katsotaan eduksi.

Hopeamerkissä raati valitsee soitettavaksi ilman nuotteja henkilökohtaisesta luettelosta ainakin kuusi erilaista sävelmää. Lisäksi vapaaehtoisen säestystehtävän osoittama säestystaito katsotaan eduksi.

Kultamerkin suoritustilaisuuden järjestää liitto. Kultamerkissä raati valitsee soitettavaksi ilman nuotteja henkilökohtaisesta luettelosta ainakin kahdeksan sävelmää. Kultamerkin suorittaja voi solististen osuuksien lisäksi soittaa myös säestäjän tai muun vastaavan henkilön kanssa, kuitenkin enintään puolet esitettävästä ohjelmistosta. Lisäksi vapaaehtoisen säestystehtävän osoittama säestystaito katsotaan eduksi.

Palautteet

Kussakin merkkisuorituksessa raati antaa merkin suorittajalle lyhyen suullisen palautteen.

Merkkisuoritusten soveltaminen Basson ja muiden säestyssoittimien osalta vaatimuksia noudatetaan samoin kuin yleensä melodiasoittimien osalta kuitenkin niin, että melodiasoiton sijaan kappaleita säestetään. Lisäksi pronssimerkissä soitetaan helpohko melodia, hopeamerkissä kaksi helpohkoa melodiaa ja kultamerkissä vähintään puolet kappaleista täytyy olla melodiasoittoa. Pelimannimerkin voit suorittaa myös laulaen.

Merkkisuoritusten hinnat (vanhassa rahassa, tuskin muuttuneet paljoakaan)

Pronssinen 100 mk, Hopeinen 200 mk, Kultainen 500 mk. Suorittajan tulee olla jäsen, muussa tapauksessa jäsenmaksu laskutetaan merkkisuorituksen yhteydessä ja liitetään jäseneksi. Hyväksytystä suorituksesta pelimanni saa itselleen komean suoritusmerkin ja kunniakirjan.

 

Pohjoiskarjalaisten kansanmusiikkiyhtyeiden osoitetietoja: (tarkistakaa!)

BURLAKAT, Rääkkylä.
Yhteyshenkilö: Tarja Lamminsalo, Paksuniementie 156 A, 82300 Rääkkylä, puh. 013-661 679.
Soittimet: banjo, viulu, mandoliini, 5-, ja 2-rivinen harmonikka, kitara seka kanteleet (5- ja 10-kielinen) ja piccolo. Kansanmusiikin lisäksi yhtye soittaa tanssimusiikkia.

KOIJARIT, Kontiolahti
Yhteyshenkilöt: Hannu Kauppinen, Honkatie 19, 81100 Kontiolahti, puh. koti 013-731 405 ja työ 013-676 102 seka Mika Kukkonen, Jyrinlenkki 17 as 6, 80400 Ylämylly, puh. koti 013-852 666 ja työ 013-788 3625.
Soittimet: viulu, hanuri, klarinetti, basso ja tarvittaessa rummut. Yhtye soittaa myös pienemmillä kokoonpanoilla. Koijarit soittavat kansanmusiikkia, viihdemusiikkia ja vanhaa tanssimusiikkia.

LIPERIN PELIMANNIT, Liperi.
Yhteyshenkilöt: Riitta Reijonen, Niskakatu 30 B 20, 80100 Joensuu ja Arvi Matilainen, 83100 Liperi.
Soittimet: viulu, harmonikka, banjo, mandoliini, kontrabasso, piano ja pimpparauta.
Kansanmusiikin lisäksi yhtye soittaa tanssimusiikkia. Soittajia yhtyeessä on 10 – 13 ja se soittaa myös pienemmällä kokoonpanolla. Johtajana toimii Riitta Reijonen.

LIPINLAHDEN PELIMANNIT, Nurmes.
Yhteyshenkilöt: Onni Meriläinen, Keskikatu 10, 75500 Nurmes, puh. 013-480 091 sekä johtajana toimiva Pekka Eskelinen, Rantala, 75970 Kohtavaara, puh. 013-430 016.
Soittimet: 5-rivinen harmonikka, 3 viulua, mandoliini ja kontrabasso.
Yhtye soittaa myös pienemmillä kokoonpanoilla, jolloin soittimina ovat 5-rivinen harmonikka, viulu, mandoliini ja basso. Kansanmusiikin lisäksi yhtye soittaa vähän tanssimusiikkia.

PIELISEN PELIMANNlT RY,  Lieksa.
Yhteyshenkilöt: Johtaja Veijo Saarelainen, Puistotie 32, 81700 Lieksa, puh. 013 -523 628, sihteeri Jaakko Räty, Lammenkatu 61, 81750 Pankakoski, puh. 013-531 756 ja puheenjohtaja Mirjan Kari, Suotie 24 B 4, 81700 Lieksa, puh. 013-522 963.
Soittimet: hanuri, viulu, kitara, kontrabasso ja rummut. Kansanmusiikin lisäksi yhtye soittaa tanssimusiikkia.

PYHÄSELÄN PELIMANNIT RY, Pyhäselän Hammaslahti.
Yhteyshenkilö: Heikki Venäläinen, Ohvanantie 629, 82200 Hammaslahti.
Soittimet: kaksi hanuria ja kaksi viulua.
Kansanmusiikin lisäksi yhtye soittaa tanssimusiikkia. Ohjaajana toimii Urpo Suvanto.

RÄÄKKYLÄN PELIMANNIT, Rääkkylä.
Yhteyshenkilö: Tarja Lamminsalo, Paksuniementie 156 A, 82300 Rääkkylä, puh. 013-661 679.
Soittimet: 5-rivinen harmonikka, kitara, mandoliini ja viulu.
Kansanmusiikin lisäksi yhtye soittaa tanssimusiikkia, jolloin lisäsoittimina ovat kosketinsoittimet, rummut sekä mahdollisesti basso. Tanssikeikoilla mukana on solisti.

MANDOLIINIORKESTERI SORRENTO, Liperi.
Yhtye on perustettu vuonna 1994. Perustajana ja johtajana on Risto Repo. Yhtyeeseen kuuluu 8-10 soittajaa sekä tarvittaessa laulusolisti.
Soittimet: tenorimandoliineja, mandola, bassomandoliini, kitara (komppi), balalaika, banjo, harmonikka, huilistia haetaan.
Musiikki: vuosisadan vaihteen mandoliinille sävellettyä puoliklassista, 1920-30 -luvun viihdettä, kansansävelmiä, ikivihreitä iskelmiä, kaikki sovitettuna.
Yhteyshenkilö: Risto Repo 013-641 393, Olavi Piiparinen 0400-317 543

 

HALLITUKSEN JÄSENET 2002

Pentti Ojajärvi, pj.

Ratsumestarintie 11

59800 Kesälahti

puh. 050 – 523 4351

e – mail: pentti.ojajarvi@pkky.fi

Mari Turunen, siht.

Talvipäiväntie 4 B 7

80140 Joensuu

puh. 013 – 226 184

e – mail: mari.turunen@pp2.inet.fi

Edo Pennings

Peltolankatu 24

80220 Joensuu

0400 – 725144

e – mail: edop@jippii.fi

Heino Kakkinen

Varisvaarantie 37 C

81850 Mätäsvaara

0500 – 207 446 tai 013 – 548 147

Johanna Koukkunen

Heinäpurontie 36 D 21

80110 Joensuu

Pertti Nissinen

Pirttivaarantie 191

80110 Joensuu

050 – 567 8868

Pertti Tuovinen

Pitkänmäentie 26 E

75530 Nurmes

puh. 0500 – 670 887

 

Jäsenhankintakilpailu:
Hanki lisää jäseniä Pohjois-Karjalan kansanmusiikkiyhdistykseen!

Suomen Kansanmusiikkiliiton jäsenhankintakilpailu on taas käynnissä. Eniten jäsenyhdistyksiin jäseniä kerännyt palkitaan Folklandia- risteilyllä.
Jäsenmaksu on 17 € ja se sisältää neljä kertaa vuodessa ilmestyvän Pelimanni-lehden.

Ps: Muistitko maksaa tämän vuoden jäsenmaksun?

 

 

 

Vastaa