Munniharpun soittaminen voi olla helppoa tai erittäin vaikeaa. Aivan ensimmäiseksi täytyy keskittyä selkeän äänen tuottamiseen, eikä välittää vielä tässä vaiheessa melodiasta tai tekniikoista. Munniharpun ääni värähtelee aina pääkallon onteloissa soitettaessa etenkin matalavireisillä harpuilla ja aloittelijaa saattaa helposti huvittaa siihen liittyvä silmien tärinä. Näkökenttä saattaa siis aina hieman hämärtyä, kun kieli värähtelee, mutta se ei ole missään nimessä vaarallista.
1. Harppu asetetaan kevyesti hampaita vasten. Monesti harpun kehys on loivennettu jalkojen kohdalta tätä varten. Purra ei saa. Oikein pidettynä se ei vahingoita hampaitasi, eikä tunnu missään. Ihmiset jotka ovat onnistuneet lohkaisemaan etuhampaitaan, johtuu väärästä tavasta soittaa.
2. Harpun ollessa hampaita vasten, huulet laitetaan päälle hieman suppuun. Tähän kannattaa käyttää niin paljon aikaa, että harppu soi selvästi. Suun tulisi olla sisältä mahdollisimman auki, jotta kaikupohjaa on enemmän.
3. Vokaalien avulla on hyvä aloittaa yksinkertaisella rytmisoitolla. Tässä tapauksessa opetellaan munniharpun bordunan eri korkeuksia. Melodiasoitossa käytetään periaatteessa samaa tekniikkaa, mutta kielen eri asennoilla saadaan ylä-äänillä soitettua mitä mieleen tulee.
4. Näppäily tulisi tehdä aina siihen suuntaan mikä tuntuu luontevimmalta, eli eteen- tai sisäänpäin. Jos alun perin tuntuu paremmalta näppäillä sisäänpäin, tulisi näin tehdä aina jatkossakin. Molempiin suuntiin näppäileminen yleensä hajottaa kielen ja se vaikuttaa myös sointiin. Siksi ei kannata lainata harppua sellaiselle, joka näppäilee eri suuntaan. Osa harpuista on valmistettu ja suunniteltu siten, että ne soivat kunnolla vain tiettyyn suuntaan näppäiltäessä. Soittajan on tämän vuoksi erittäin suotavaa osata näppäillä molempiin suuntiin ja uuden harpun hankittuaan kokeilla, mihin suuntaan harppu soi parhaiten.
4. Sisään ja uloshengityksellä ääntä saa voimistettua
KATSO VIDEO