Soittimet

Heikki Lahden ensimmäinen mandoliini oli tuntemattoman tekijän rintamalla valmistama, ja se on yhä vieläkin soittokuntoisena vanhan kotimökin seinällä. Muita Heikin instrumentteja ovat kitaran ja kontrabasson lisäksi kreikkalainen busuki, alttomandoliini ja mandoliinibanjo. Jämsänkoskella opetustöiden ohella rupesi heräämään uudelleen innostus mandoliinin soittoon, ja hän osti venäläisen mandoliinin, jolla hän voitti kolme Suomen mestaruutta.

”Minähän soittelin vuosikaudet Leningradista ostetulla sadan markan mandoliinilla, mutta pikku hiljaa sitä halusi, vaikka se aivan hyvä peli olikin. Kaustisella 1989 amerikkalainen Niles Hokkanen neuvoi hankkimaan Gibsonin ja heittämään berjoska-pelin Dnjepriin.”

Heikin pääsoitin oli 1980 tehty Gibsonin F-5L-mandoliini, joka löytyi Rientolan Kaksirivisten kanssa Australiaan suuntautuneella esiintymismatkalla vuonna 1990. Amerikkaan suuntautuneella konserttimatkalla kesällä 1992 hän sai lahjaksi vuonna 1920 valmistetun Gibsonin A-mandoliinin. Tämä mandoliini oli kotona kunniapaikalla, eikä sitä otettu mukaan keikoille. Mandoliinin lahjoittajalle Heikki lupasi, että se soi joka päivä.

”En ole lupaustani pettänyt. Se on aarre ja helmi”

Kotona hän soitti pääasiassa juuri tuota A-mallin Gibsonia, jossa on kauniimpi ääni, mutta esiintymisten lähestyessä täytyy soittimeksi vaihtaa F-5L-malli.’

Heikki Lahden mandoliineja. Vasemmalta lukien Gibson A-malli,
Gibson F-5L, Ari-Pekka Paasonen tekemä oktaavimandoliin ja Eino
Pauluksen pellistä valmistama mandoliini. Takana on Taisto Kurtin
valmistama pikkolomandoliini. (Kuva: Juho Koiranen).

”Nyt ku lähesty tää kurssi, niin yhtäkkiä tuli mieleen, että täytyy ottaa tuo kovempi rauta käyttöön, että se on yhtä-äkkiä hyppy tuohon toiseen on aiva erillaista. Se on niinku roheempi ja karkeampi toi ja voimakkaampi. Sen takia kun se on voimakkaampi, saan pysymään kasassa ton soiton paremmin.”